blnak

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Testvértelepülési kapcsolat

A Seekirch (Németország) és Töttös közötti testvértelepülési kapcsolat

Töttös és a Baden-Württemberg tartománybéli, 300 lakosú Seekirch település közös története 1992. szeptember 30-án kezdődött, amikor is a németországi falu akkori polgármestere, Anton Daiber felfigyelt a DT-Gemeindetag című nemzetközi folyóirat egy hirdetésére: abban az állt, hogy egy magyarországi község testvértelepülést keres Németországban. Rövid levelezést és sok telefonhívást követően 1993-ban megérkezett Töttösre az első küldöttség Seekirchből és a környező Alleshauser ill. Tiefenbach nevű falvakból. Az első viszontlátogatásra aztán egy esztendő múltán került sor, míg végül 1996-ban hivatalosan is megköttetett a két település közti partnerkapcsolat.

A barátság célkitűzései mind a mai napig változatlanok: mindenekelőtt a kultúra és a sport kínálta összefonódásokon alapuló kapcsolatok kialakítása, egymás szokásainak megismerése, valamint a családok közti kapcsolatépítés szorgalmazása.

Töttös számára egy további, különleges okból kifolyólag is fontos e partnerség: a falu mintegy hétszáz lakosának több mint a fele a magyarországi német közösség – hazánk második legnagyobb nemzetiségének – tagja, a testvértelepülési kapcsolat pedig az anyaországhoz és a német nyelvhez való kötődést erősíti. A faluban élő németek – egyébként részben még eleven – hagyományai három évszázadra nyúlnak vissza, elődeik ugyanis akkortájt telepedtek le itt, a törökdúlás után kihalt falut új élettel megtöltve, felvirágoztatva. A kapcsolat emellett a második világháború utáni, a töttösieket sem kímélő sorscsapások – a Szovjetunióba való elhurcolás és a Németországba történt elűzetés – feldolgozásának jelképe is.

2017 júliusában Stefan Koch, Seekirch polgármestere és Engert János töttösi polgármester megerősítették az együttműködést a partnerkapcsolat 20 éves fennállásának emlékére. A helyi fiatalok aktívan részt vesznek a partnerkapcsolat fenntartásában, amely hozzájárul egy békés, szabad Európa létrejöttéhez.

Seekirch honlapja

Töttös Község Önkormányzata
7755 Töttös, Hunyadi u. 6.
Tel.: +36 69 376-101
E-mail: onkormanyzat.tottos@gmail.com
E-mail: igazgatas.tottos@gmail.com
Töttösi Német Önkormányzat
7755 Töttös, Hunyadi u. 6.
Tel.: +36 69 376-101
E-mail: d-s-tiedisch@posteo.hu