blnak

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kis falukiállítás

A Német Kisebbségi Önkormányzat múzeuma

„Az emlékek örök társaink maradnak.
Nem a jelenről mesélnek:
a múltat tárják elénk, és azt,
ami többé vissza nem tér.”

Egy falumúzeum létrehozásának ötlete a német önkormányzattól és helyi lakosoktól származik. Az elképzelés széleskörű támogatottságnak örvedhetett: míg magánszemélyek régi tárgyakkal, addig a polgármester és a települési önkormányzat megfelelő helyiséggel segítette a megvalósulást.

Mivel azonban senki nem tudta, mi szükséges egy múzeum létrehozásához, Szuze-Annette Hasenfus, a helyi német nemzetiségi önkormányzat egyik tagja a Stuttgartban működő Külkapcsolatok Intézetéhez (ifa) nyújtott be pályázatot, amelynek eredményeképp az ulmi Dunamenti Svábok Központ Múzeumában (DZM) öthetes hospitációt tölthetett. Múzeumi szakemberek segítségével a kezdeti ötletekből új koncepció született, amely alapján végül létrejöhetett a töttösi falumúzeum.

A kis tárlat szándékosan nem a környékbeli településekre jellemző, klasszikus helytörténeti kiállítások jegyeit hordozza. Ennek egyik oka az, hogy Töttösön kevés kiállítható tárgy fellelhető; másrészről pedig működik már helyben egy hasonló magánmúzeum.

A kiállítás az egykori paplakban lelt otthonra és a falu főterén, a templommal szemben található.

Az épületbe, annak is a gangjára egy színes üvegekkel díszített ajtón át léphetünk be. Az említett folyosón rendszerint az ulmi múzeum vándorkiállításai kapnak helyet. A méretes fotók az első szobába vezetnek, ahol egy 1950-es évekbeli orvosi szoba tekinthető meg, korabeli fotók alapján készült plakátokkal és szép kiállítási tárgyakkal kiegészülve.

Az első szobán végighaladva jutunk a másodikba, a múzeum szívébe. A helyiség közepén egy asztal található, a rajta elhelyezett üveglap alatt régi, helyből származó térképek és okmányok tekinthetők meg, valamint két, helyi népviseletbe öltöztetett baba. A különböző színekre festett falakon régi, felnagyított, évről évre változó témájú fotók láthatók.

A napos belső udvar gondozott gyepét régi cserjék övezik. Egy régi kukoricatároló és egy kerekes kút is színesíti a képet. A kemencét 2018 augusztusában ünnepélyes keretek között szentelték fel.

A múzeum nemcsak a hagyományos falusi rendezvények és különleges események alkalmával, de bárki érdeklődése esetén megtekinthető. A polgármesteri hivatalban szívesen veszik bárki érdeklődését.

Töttös Község Önkormányzata
7755 Töttös, Hunyadi u. 6.
Tel.: +36 69 376-101
E-mail: onkormanyzat.tottos@gmail.com
E-mail: igazgatas.tottos@gmail.com
Töttösi Német Önkormányzat
7755 Töttös, Hunyadi u. 6.
Tel.: +36 69 376-101
E-mail: d-s-tiedisch@posteo.hu